Proizvodi

Projektori i njihova namjena

Projektori se dijele na projektore za kućno kino (Home cinema projector) i na projektore za prezentacije (Data projector). Danas su projektori postali nezaobilazno pomagalo u poslovnom svijetu, ali isto tako i u kućnoj upotrebi gdje dobar projektor može pružiti najbolji doživljaj kućnog kina s puno boja i detalja, a još sve to možete gledati preko zaista velikih ekrana!

Oba tipa projektora vrlo se jednostavno postavljaju i koriste, a također ih možete ponijeti sa sobom gdje god želite što je velika prednost. Projektor može stajati na nekoj polici ili se pomoću nosača može montirati na zid ili strop. Projekcijska platna pak dolaze u raznim veličinama, a ona se također kao i projektori mogu montirati na zid ili mogu samostalno stajati na željenoj podlozi, te mogu biti ručna ili motorna. Jačina svjetla kod projektora  mjeri se u ANSI lumenima.

Postoji nekoliko različitih tehnologija prema kojima dijelimo projektore, a neke niže izdvajamo:

 • DLP projektor (Digital Light Processing)
 • LCD projektor (Liquid Crystal Display)
 • LCOS projektor (Liquid Crystal on Silicon)

Također se projektori dijele prema izvoru svjetlosti  i to na:

 • projekori sa standardnim lampama (UHP, Metal Halid)
 • projektori s LED lampama

Rezolucija projektora je vrlo bitan faktor i što je veći broj piksela, to je veća rezolucija, a samim time je i veća kvaliteta slike.

 • SVGA (800x600px) - najslabija i najjeftinija rezolucija
 • XGA (1024x768) i WXGA (1280x800) – optimalna rezolucija
 • WUXGA (1920x1200) – najveća rezolucija
 • Full HD (1920x1080) – rezolucija koja se koristi za filmske projekcije

Prema navedenom, ako želite gledati DVD ili Blu-Ray® filmove, odaberite visoku rezoluciju, a ukoliko projektor želite koristiti za poslovne prezentacije ili za edukaciju odaberite slabiju rezoluciju.

Projektori za kućna kina

Projektori za kućna kina su proizvod više tehnologija i uključuju jednake svjetline bijele boje i boja, 3LCD tehnologije, HDR10, kontrasta i obrade boje. Projektori pružaju velike i kvalitetne slike, a u većini slučaja za iste morate izdvojiti puno manje novaca nego za ravne velike televizore. Kvalitetni projektori za kućna kina imaju jednak snop bijele svjetlosti i snop svjetlosti u boji (CLO) i tako stvaraju životopisne boje.  U našoj ponudi izdvajamo InFocus IN119Hd i Epson EH-TW740 modele.

Jačina svjetla kod projektora za kućno kino je između 2000 i 3500 ANSI lumena. Na nekim modelima omogućena je regulacija jačine svjetla na lampi kako bi se postigla optimalna svjetlost za gledanje u zamračenoj sobi. Također kontrast kod projektora mora biti od 10 000:1 do 50 000:1.

Uz odabrani projektor za kućno kino, obavezno morate odabrati i kvalitetno projekcijsko platno. Pravi projektor za kućno kino mora imati Full HD ili WXGA rezoluciju, nikako manju.

Projektori za prezentacije

Optimalna jačina svjetla je od 3000 do 5000 ANSI lumena ovisno o osvjetljenju u prostoriji. Uglavnom, nepisano pravilo je,  što je soba svjetlija to treba biti više ANSI lumena. Kod ovakvih projektora kontrast mora biti minimalno  2000:1  kako bi se postigla što veća kvaliteta slike. Omjer kontrasta mjeri svjetlinu između crne i bijele, te možemo zaključiti da što je veći kontrastni omjer to na projiciranoj slici ima više detalja i stvara se bolja impresija.

Životni vijek lampe jednog projektora je od 2000 sati do 6000 sati, a kada slika na projektoru počinje gubiti boju i postaje sve svjetlija, to je već dobar znak da morate u potragu za zamjenskom lampom.

Jedni od boljih projektora s prihvatljivim omjerom cijene i kvalitete koje možete koristiti u prezentacijske svrhe su projektori marke InFocus, a seriju IN114 i IN116 možete pronaći i u našem prodajnom asortimanu.

Na kraju, da biste mogli donijeti ispravnu odluku kod odabira projektora morate si postaviti sljedeća pitanja:

 1. koja će biti njegova namjena
 2. veličina prostora u kojem će se koristiti
 3. kakvo je osvjetljenje u prostoriji u kojoj će se koristiti
 4. ima li ta prostorija mogućnost dodatnog zatamjenja

Sretno u Vašem odabiru !

 
 
 

 

Newsletter
Prijavite se na Birodom.hr newsletter i primajte obavijesti o popustima i akcijama.